Visum aanvragen voor Amerika (ESTA)

Zoals wellicht (velen) van jullie weten, ben ik verliefd op Amerika. De afgelopen jaren heb ik drie keer een bezoek mogen brengen aan dit geweldige land, met name in New York City. Deze stad heeft mijn hart gestolen en ik kan letterlijk niet wachten om weer die kant op te mogen. Maar zo makkelijk kom je Amerika hedendaags niet meer binnen, hoe zit dat nou precies met dat visum? Ik help je een stapje verder!

Mijn eerste reis naar The United States of America was in 2012; samen met mijn ouders stapte ik in de mei vakantie op het vliegtuig naar New York City. Aangezien goed voorbereid op vakantie in onze familie zit, hadden mijn ouders alles goed nagekeken. Wat bleek: we hadden een (toeristen) “visum” nodig voor ons weekje city trippen. Dit was nieuw voor ons allemaal, dus besloten we het maar samen online te regelen. Er zijn verschillende opties, maar wij gingen voor VisumBuitenland.nl.

Wat bleek: we moesten een zogenaamd ESTA aanvragen. Het Electronic System for Travel Authorization biedt een verplichte elektronische reistoestemming. Zonder dit visum kom je dus ook absoluut Amerika niet in. Ik was gewend dat vrienden en familie naar een ambassade (meestal) in Den Haag moesten voor hun visum voor het buitenland, echter kon dit visum voor Amerika gewoon online gebeuren. Hoe ideaal! Dat scheelt weer een ritje van Groningen naar Den Haag en weer terug voor ons drieën 🙂

Heel veel reizigers weten niks af van het ESTA, want zelfs als je een overstap hebt in Amerika naar een Zuid-Amerikaans land bijvoorbeeld, heb je dit document nodig. Of je nu wel of niet het vliegveld verlaat tijdens je tussenstop, de autoriteiten in Amerika verplichten je om een ESTA te hebben.

Zo gezegd, zo gedaan: onze ESTA’s werden online aangevraagd na het invullen van je persoonsgegevens, je reisgegevens (vlucht details, verblijf locatie etcetera) en paspoortgegevens komen de belangrijke vragen. De vragen waar je je aandacht goed bij dient te houden. Dit zijn vrij strenge vragen waar je visum mede vanaf hangt. Je kan 24/7 je visum online aanvragen.

De vragen gaan over je geschiedenis met een eventueel strafblad, of je terroristische bedoelingen hebt en of je van plan bent te gaan werken in Amerika. Maar let ook goed op bij de vraag omtrent bezoeken aan landen als Irak, Somalië en Syrië; hierdoor kan ook je visum niet toegekend worden zodat je langs de ambassade moet om je visum aan te vragen.

Zodra je alle gegevens online hebt ingevuld, dien je alleen nog maar je € 29,95 per persoon te betalen en klaar is kees! Natuurlijk ligt het besluit dan in de antwoorden die je hebt gegeven op de vragen of je visum wordt toegekend. Dit besluit is gemiddeld binnen 17 minuten geregeld, natuurlijk kan dit ietsjes langer duren in sommige gevallen! Zodra je ESTA is toegekend, krijg je (alleen) een bevestiging per mail. De rest wordt achter de schermen geregeld met de maatschappij waarmee jij naar Amerika vliegt en de Amerikaanse douane. Dit wordt allemaal gekoppeld aan je paspoort welke je hebt ingevuld bij de aanvraag van je ESTA; zorg er wel voor dat deze de gehele reis naar Amerika geldig is/blijft!

Je ESTA is geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen (3 maanden) en blijft 2 jaar geldig, daarna dien je deze weer opnieuw aan te vragen.
Doordat ik steeds nét buiten de periode van 2 jaar zat, tussen mijn bezoeken aan de Verenigde Staten – heb ik nu meerdere keren een ESTA aan moeten vragen.
Elke keer met veel gemak en snelle toekenning; hierdoor scheelt het toch veel tijd en moeite om heen en weer te moeten naar de ambassade.

Voor de zekerheid hadden wij onze mail met de bevestiging van je ESTA meegenomen op reis; je weet het maar nooit. Toch een beetje zenuwachtig stonden wij met z’n drieën op Schiphol vroeg in de ochtend. Eenmaal door de douane en aan de gate, moesten alle passagiers in de rij gaan staan voor een eerste check; een dame die vrij streng vroeg naar onze ESTA documenten en precieze plannen in New York City. Hierdoor sloegen de vlekken bij mij al in m’n nek; hoe heette het hotel ook alweer waar we heen gingen? En wat was ook alweer onze datum dat we terugvlogen en met welke maatschappij? Hadden we allemaal zelf onze koffers ingepakt? Met een enorme zucht liepen wij door na een vragenvuur van hier tot Tokio; misschien hadden wij net een dame die met het verkeerde been uit bed was gestapt? 😉

Desalniettemin, we hebben veilig de overkant van the pond gehaald en hebben ontzettend genoten van onze tijd in New York City. Zo goed, dat ik inmiddels alweer 2 keer ben teruggegaan voor een vakantie in Amerika. Keer op keer zo snel en zo veilig die ESTA binnen gehad, dat dit voor mij een extra motivatie is om naar de USA op vakantie te gaan!

Om je nog een korte samenvatting te geven: binnen 5 minuten je ESTA voor Amerika:

Advertentie

2 gedachten over “Visum aanvragen voor Amerika (ESTA)

 1. Hoi Lisanne,

  Even een vraagje je oude tante weet niet wat ze er mee aan moet.
  Verklaar mij even a.u.b.

  Groetjes Jeanette. 😉

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s