Bergen

Het stond al jaren op mijn wishlist; Noorwegen. Na heel wat jaren dezelfde (inmiddels) Noorse vrienden tegen te zijn gekomen in Griekenland, was het tijd om een city trip te boeken met m’n ouders. Zo gezegd, zo gedaan: mei 2016 gingen wij naar Bergen, Noorwegen.

We vlogen met KLM in iets meer dan 1,5 uur naar Bergen, Flesland Airport. Bergen ligt in het oosten van Noorwegen, op ongeveer 7 uur rijden van Oslo. Doordat het aan de kust van Noorwegen ligt, heb je een perfecte uitgangspositie om de fjorden te verkennen.


In totaal verbleven wij van 28 April tot en met 2 Mei in het prachtige Bergen, in het Raddison Blu Royal Hotel, in het centrum van de stad. Het hotel ligt aan de bekende Bryggen wharf, een UNESCO-werelderfgoed, dus is uitermate geschikt om de stad te verkennen.

Aangezien Bergen dé stad is waar het het meeste regent gedurende een jaar, hadden wij ons voorbereid op het ergste. Niks bleek minder waar, we hadden het beste weer wat je kan bedenken voor Noorwegen: zon, af en toe een wolkje en prima temperatuur.
Van te voren hebben we weinig onderzoek gedaan wat er te doen was in Bergen en omgeving, omdat wij die vrienden dus gingen ontmoeten. Zij namen ons 3 dagen op sleeptouw om hun stad en omgeving te laten zien.

De eerste bezienswaardigheid werd de oude binnenstad van Bergen en de Fløibanen in de binnenstad. De oude binnenstad was ook precies hoe je deze in gedachte zou hebben: kleine, smalle straatjes – heuvelachtig en kneuterig. De schattigheid straalde er vanaf: ik zou er zo een huisje kopen!

De toeristische trekpleister in de stad zijn de Fløibanen: een treintje die stijl naar boven/beneden gaat naar de berg waar Bergen tegenaan geplakt is – Mount Floyen. Voor 45 Noorse Kronen (minder dan 5 EUR) kan je een enkele reis maken naar de top vanuit het stadshart. Het is namelijk mogelijk om naar beneden te lopen langs de berg, waar je in totaal zo’n 45-60 minuten over doet. Heb je hier geen zin in? Dan kan je voor 90 Noorse Kronen een retourtje aanschaffen.
De rit naar boven is al spectaculair van zichzelf: hoe dat kleine treintje naar boven gaat met die snelheid met een hellingspercentage van boven de 20%? Ik weet het nog steeds niet!
Boven op de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de directe omgeving.

Na de binnenstad was het tijd om de omgeving te verkennen, zo namen de vrienden ons mee naar de fjorden bij Fjell en Landroøyane. Waar ik maar één woord voor over heb: adembenemend! Ik wist van te voren dat de natuur in Noorwegen ontzettend mooi is, maar dat het zo mooi is? Poeh! Ik kon er zo uren zitten en alleen maar naar de fjorden, zee en natuur kijken. We reden van het ene schilderachtige landschap naar het andere. We keken onze ogen uit: wat is dit ongelooflijk mooi!

Na al het prachtige van de natuur in Noorwegen, was het tijd om te genieten van een avondje uit eten en gezelligheid met m’n ouders. Echter bleek dit al snel een dure grap te worden om uitgebreid te gaan eten en drinken. De levensstandaard van Noren ligt veel hoger dan in Nederland, waardoor alles aan uitgaven in Noorwegen ook veel hoger is. Voor een glas wijn betaal je al gauw 12-15 EUR per glas (!) in een restaurant. Waar je in Nederland bijvoorbeeld tussen de 20-60 EUR betaald voor een kappersbezoek, is dit in Noorwegen al gauw 100-200 EUR. Ongelooflijk he? Maar ja, als je ook hogere lonen etcetera hebt – kan dat natuurlijk ook al makkelijk.

Onze vriendin sport niet in een sportschool zoals wij Nederlanders gewend zijn, maar zij beklimt elke 1-2 dagen een berg in haar “achtertuin”. Nu vond zij het natuurlijk een geweldig idee om dit samen met ons ook te doen. Zo gezegd, zo gedaan: wij gingen de Ljaf beklimmen. Dit bleek een beklimming van een ander niveau als dat wij een heuvel in Nederland op zouden lopen: dit ging over takken, rotsen en beekjes. Oops, klein inschattingsfoutje! Het werd letterlijk klimmen naar boven:

Na een 1,5 uur durende klim (waar zij normaal rennend een half uur over doet), kwamen we op het hoogste puntje van de berg uit: Liafjellet – op 259 meter. Prachtig uitzicht, again!

Eenmaal weer terug in Bergen, gingen we natuurlijk nog even op jacht naar souveniertjes en leuke winkeltjes. Vooral in de Bryggen Wharf zijn érg leuke winkeltjes te vinden, vooral van Noorse ondernemers. Onder andere specialiteiten van rendieren (Moose) zijn hier te vinden, dus is absoluut de moeite waard om even naar binnen te gaan.

Wil je naar Noorwegen maar twijfel je over een locatie? Ga dan absoluut eens op onderzoek uit naar Bergen, want het zal je niet teleurstellen! Ik ben verliefd geworden op nog maar een klein gedeelte van Noorwegen en kan niet wachten om nog meer te gaan ontdekken.

Liefs,
Lisanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s